Last news in Fakti

20 Декември, 2008 14:04 1 655 0

SSC Ultimate Aero

  • ssc ultimate aero-
  • ultimate aero

За собствениците на Shelby Supercars титлата “Най-бърз сериен автомобил в света” явно не е повод да се кротнат. През миналата година никой дори и не пробва да отнеме на компанията рекорда в “Гинес”, но безкомпромисният Ultimate Aero продължава да се усъвършенства и да трупа мускули. Догодина потенциалните собственици на наземния изтребител ще могат да разчитат на цели 1 287 к.с. под задния капак. Стойността е 15 на сто по-висока от мощността на досегашния двигател, който развиваше “само” 1 183 коня. Постигната е благодарение на нов цилиндров блок, изработен от едно парче алуминий. Разполага с по-висок структурен интегритет и възможности за мазане, докато в същото ресурсът му е увеличен.

От SSC са убедени, че обновеният Ultimate Aero ще подобри собствения си рекорд за скорост. Американците твърдят, че новият “таван”, който ще трябва да гони конкуренцията, достига 270 мили в час (над 434 км/ч). За достигането є ще способства не само увеличената мощност. Съществени подобрения са направени по аеродинамиката на колата. Променена е предницата, а страничните въздухозаборници от въглеродни влакна захранват радиаторите на охлаждането с 20% по-силна струя. Ultimate Aero вече разполага и с въздушна спирачка като на най-върлия си съперник Bugatti Veyron. Неясно защо американците са патентовали системата AeroBrake. Тя не се различава от първообраза си в германския конкурент. Представлява заден спойлер от въглеродни влакна, който се изправя при натискане на спирачката. Скоростта на активиране зависи от натиска върху педала. Системата може да се изключва от бутон, за да не се задейства в града или в други условия, когато не е необходима допълнителна притискаща сила.

Американците явно са си взели поука от унищожителните критики към интериора на Ultimate Aero и са се постарали да го изпипат повечко. Новото арматурно табло, облицовката на вратите и централната конзола са изработени от полирани въглеродни нишки. В оборудването влиза многофункционален модул за инфотейнмънт Azentec, който предлага всички възможности на модерен компютър.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА